Tips - Συμβουλές

Με τη δύναμη του νερού και της παράδοσης

Εξερευνώντας τα ορεινά της Ηπείρου, αλλά και της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας, ένας παρατηρητικός ταξιδιώτης θα προσέξει ανάμεσα στις τυπικές οδικές πινακίδες και κάποιες πιο ασυνήθιστες που δείχνουν το δρόμο για κάποια νεροτριβή. Άραγε λειτουργούν ακόμη αναρωτηθήκαμε ή αποτελούν πια μουσειακό είδος;

Για να το μάθουμε ακολουθήσαμε τη μικρή τσίγκινη ταμπέλα που βρέθηκε στο δικό μας δρόμο και εκείνη μας οδήγησε στη νεροτριβή του Δεσποτικού Ζίτσας και στον Τάκη Τσούμπρη που μας διαβεβαίωσε ότι οι παραδοσιακοί νερόμυλοι όχι μόνο ζουν και βασιλεύουν, αλλά είναι ό,τι καλύτερο για τα μάλλινα σας.

Πώς λειτουργεί όμως μια νεροτριβή; Το νερό της πηγής οδηγείται μέσω ενός καναλιού προς ένα άνοιγμα στη στέγη του νερόμυλου. Στη συνέχεια περνάει μέσα από κάθετο αγωγό τριών μέτρων και βγαίνοντας μέσα από το στενό άνοιγμα, πέφτει με μεγάλη δύναμη σε μια ευρύχωρη στέρνα. Εκεί τοποθετούνται μάλλινα χαλιά, κουβέρτες και άλλα μάλλινα ρούχα για να πλυθούν. 15 με 20 λεπτά είναι αρκετά αφού το κρυστάλλινο νερό, το οποίο ανανεώνεται φυσικά και γυρίζει διαρκώς τα ρούχα, κάνει όλη τη δουλειά χωρίς την προσθήκη απορρυπαντικών, παρά μόνο με τη μεγάλη πίεση και το οξυγόνο που αυτή απελευθερώνει. Στη συνέχεια τα ρούχα αφαιρούνται από τη στέρνα με τη βοήθεια ενός γάντζου, στραγγίζουν και αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για τουλάχιστον μία μέρα. Η νεροτριβή θεωρείται ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος καθαρισμού του μαλλιού, αφού η απουσία χημικών διασφαλίζει τη μακροβιότητά του και η μεγάλη πίεση κάνει τα μάλλινα πιο αφράτα.

ΠΗΓΗ : CNN

 

 

Διεύθυνση

Κεντρικά Γραφεία-Εγκαταστάσεις Φύλαξης
Αμασίου 11, Αθήνα, 111 43

Πηγές-Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Χαλιών
Γοργογύρι Τρικάλων, 42100

Στοιχεία επικοινωνίας

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Phone: +88 (0) 123 456 789

Fax: +88 (0) 987 654 321

Ακολουθήστε μας στα Social media